29 Ocak 2008 Salı

GELENEKSEL TATLILAR ETKİNLİĞİ ve REVANİ








Herkese merhaba
Bu revani tarifi geleneksel tatlılar etkinliği için:)
Etkinliğin ev sahibesi http://binbircesni.blogspot.com/
Arkadaşımıza kolaylıklar diliyorum ve tarife geçiyorum.

Gerekli malzemeler:



  • 250 gr tereyağı(yada margarin)

  • 250 gr irmik

  • 1 su bardağı un

  • 6 adet yumurta(sarısı beyazı ayrılmış)

  • 1 yemek keşığı pudra şekeri

  • 1 paket vanilya

  • limon yada portakal kabuğu rendesi(isteğe bağlı)

Şerbeti için:



  • 750 gr toz şeker

  • 2,5 bardak su

  • birkaç damla limon suyu

Yapılışı:
Öncelikle şerbeti kanatalım.limonunu sıkalım.1 su bardağı kadarını ayıralım ve soğumaya bırakalım.
Ayırdığımız şerbeti bir cezveye aktarıp iyice yoğunlaşana kadar kaynatalım.

Bir karıştırma kabına yağımızı pudra şekerimizi ve irmiğimizi alıp mikserin yoğurma uçlarıyla iyice yoğuralım.(tereyağı beyazlayana kadar)
Yumurtaların sarısını ve beyazını ayıralım.sarıların her birini tek tek irmikli karışıma yedirelim.akları da başka bir kapta mikserle kar haline getirelim ve irmikli karışımla birleştirelim.(çok fazla karıştırmadan ki sulanmasın).
Karışımımızı yağlı kağıt serilmiş bir fırın kabına dökelim ve 170-180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
Pişen tatlımızı fırından alıp üzerine soğuyan şerbetimizi dökelim ve çekmesini bekleyelim.tatlı şerbeti çektikten sonra kaynatarak yoğunlaştırdığımız 1 bardak şerbeti de dökelim.soğuyunca dilediğimiz gibi süsleyip servis yapalım.AFİYET OLSUNNN…






BEZE

Merhabalar...

geçen gün sevgili arkadaşım İlker beze yapmıstı,hemde damla çikolatalı.

Bende çok severim bezeyi aaaa bi baktımki toz şekerle yapmış.Ben hep pudra şekeriyle yapmıştım şimdiye kadar.Bi deniyeyim dedim.

harika oldular ilkercim ellerine sağlık canım

Umarım herkez beğenir...

Hadi artık geçelim tarife dimi!!!

işte tarif burada:)

bu da benimki;)

ama en kısa zamanda renklileri de geliyor!!!!!!!!

AFİYET OLSUNNNN

24 Ocak 2008 Perşembe

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATLERİ ETKİNLİĞİ 11 MİNİK TUZLU TARTLAR



Gerekli malzemeler:


  • 100 gr margarin(oda ısısında)
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 3 yemek kasigi yogurt
  • 1 çay kasigi tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı un

İç harcı:



  • 150 gr krem peynir
  • 7-8 tane kurutulmuş domates

Domatesleri minik minik doğrayıp büyük bir cezvede çok az suyla haşlayalım.Ve krem peynire karıştıralım.

NOT:Domateslerin suyunu çok az koyalımki haşlama esnasında sularını çeksinler.


Hazırlanışı:


Malzemelerimizin hepsini yoğurma kabımıza alalım.Biraz sertçe bir hamur olana kadar un ekleyerek yoğuralım.1 saat kadar buzdolabında bekletelim.
Fırınımızı 200 ˚C de ısıtalım.Hamurumuzu merdane yardımıyla, kullanacağımız kalıptan 2-3 cm daha geniş açalım.Hamuru kalıba döşeyelim.Kenarlarından artan parçaları düzgünce temizliyelim.Çatalla tabanının bir kaç yerinden delelim(ki kabarmasın).hamurun üzerine yağlı kağıt yerleştirip bakliyat dökelim.(fasulye,nohut vs.)Isıttığımız fırında 15-20 dk pişirelim.tam pişmemiş tartımızı fırından alıp iç harcımızı dökelim.(Üzerine kalan hamurdan süs yapabilir yada kafes örebilirsiniz.)ve tekrar 10 dk kadar fırınlayalım.

NOT:Eğer daha kızarık olmasını isterseniz yumurta sarısı sürebilirsiniz.
Kullandığımız bakliyatları ayrı bir kapta muhafaza edersek daha sonra ki tartlarımızda da bir çok kez kullanabiliriz.AFİYET OLSUN...

12 Ocak 2008 Cumartesi

MİNİK SUDE'NİN DOĞUM GÜNÜ PASTASI



  • Pandispanya için(26*26 kare kalıp) :


  • 6 yumurta
  • 14 yemek kaşığı tozşeker

  • 14 yemek kaşığı un

  • 3,5 yemek kaşığı kakao

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya


    NOT:Bu ölçülerle bu kalıp dolmuyor.Ama ben yarım yapmak istediğim için bu ölçüyü kullandım.
  • Pandispanya için (18cm yuvarlak):
  • 3 yumurta

  • 7 yemek kaşığı un

  • 7 yemek kaşığı tozşeker

  • 1 ½ yemek kaşığı kakao

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • Hazırlanışı:


Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtalım.
Şeker ile yumurtaları mikserle krema kıvamına gelene kadar iyice çırpalım.
Ayrı bir kapta unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyamızı eleyelim.Ve yumurtalı karışımımıza ekleyip tamamen karışana kadar çırpalım.Karışımımızı kalıba boşaltalım.Önceden ısıttığımız fırınımızda 30-35 dakika pişirelim.Pişen pandispanyamızı biraz soğuyunca tel ızgaranın üzerine alalım ve iyice soğumaya bırakalım.


NOT:Ben pandispanyamı her bir kalıp için ayrı ayrı hazırladım.




  • Kreması için:
  • 2 pk (çilolatalı fındıklı) krem ole


  • 1lt süt





Tarifine göre hazırlanır.



Islatma suyu:

  • 1 bardak su
  • 3-4 damla vanilya extrası
  • 1 yemek kaşığı şeker

Şeker suda eritilir ve vanilya extrası eklenir.

  • Yapılışı:

Pişen ve soğuyan pandispanyanın kare olanını ikiye, yuvarlak olanını üçe böldüm.Islatma suyumla ıslattım.Aralarına krema, damla çikolata, kırık fındık ve muz koydum.
Üzerini de kremayla ince bir tabaka kaplayıp buzdolabında 1 saat kadar beklettim.

Bu arada ben şeker hamurumu hazırladım.Çiçeklerimi yapraklarımı
minik Sude'yi vs. yaptım.
Bitmiş olan folyomun içindeki karton ruloyu da 3'e kesip kapladım.Ve kürdan yardımıyla pastaya yerleştirdim.
En son yeşil hamurumu açtım ve pastamı kapladım.
Süslemelerimi su ile yapıştırdım.(harf kalıplarım olmadığı için, harfleri bıçakla kestim.)
Ve işte sonuç.Umarım beğenirsiniz.pastanın sahibi ve davetliler çok beğendi... :)

11 Ocak 2008 Cuma

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATLERİ ETKİNLİĞİ 9 ÇİKOLATA AŞKI





Hamur için malzemeler:

125gr. tereyağı veya margarin

(oda ısısında yumuşatılmış)

½ bardak şeker

1 yumurtanın akı(çırpılmış)

½ bardak pekmez

2 ½ bardak un

1 tatlı kaşığı toz zencefil

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı karbonat




Krema için malzemeler:

100 gr bitter kuvertür(parçalanmış)
50 ml sıvı krema
25 gr tereyağ veya margarin



Hamurun hazırlanışı:

Yağı ve şekeri karıştırma kabımıza alalım.Mikserle krema haline gelene kadar çırpalım.Pekmezi , elenmiş unu , karbonatı , toz zencefili ve çırpılmış yumurta akını da ekleyelim. Yumuşak bir hamur olana kadar yoğuralım.Hamurun üzerini kapatıp buzdolabında en az 30dk. bekletelim. Hamurumuzu 2 yağlı kağıt arasında ve 2cm kalınlığında açalım.Büyük kalp kalıplar ile keselim. Ortalarını iki boy ufak kalıp ile keselim.Yağlı kağıt serilmiş tepsimize dikkatlice dizelim.(yağlı kağıt önemli, çünkü kurabiyelerimizi yerinden oynatmadan tepsimizde soğutup içlerine krema dolduracağız). Önceden ısıtılmış 190˚C fırında yaklaşık 10 15 dk. pişirelim.Tepsimizde kurabiyeleri yerlerinden oynatmadan soğutalım.Soğuduktan sonra ortasındaki boşluklara kremamızı dolduralım.Buzdolabında kremamız donana kadar bekletip servis yapalım.Afiyet olsun...


Kremanın hazırlanışı:

Sıvı kremamızı büyükçe bir cezvede ısıtalım.(kaynamamalı) küçük küçük parçalanmış çikolatamızı ekleyip çırpma teli ile sürekli karıştırarak eritelim.
Tüm çikolata eridikten sonra içine tereyağımızı ekleyip onuda çırparak eritelim.Kremamız hazır...

NOTLAR:





  • Kurabiyeleri yağlı kağıt üzerinde pişiriyorum.Yerlerinden oynatmadan tepsiyle birlikte soğutuyorum.İçlerine kremasını doldurduktan sonra buzdolabında krema donana kadar bekletiyorum.Böylece kurabiyeler bir süpriz yapmadan kolaylıkla kağıttan ayrılıyor.


  • Ben kurabiyelerimin içinden çıkarttığım minik kalplerimi kremayla kaplayıp incilerle ile süsledim.

7 Ocak 2008 Pazartesi

TAKSİ


Bu gün sevgili eniştemin doğum günü ve kendisi taksici.Sanırım açıklama yeterli:) Doğum günün kutlu olsun...

Pandispanya için malzemeler:

8 yumurta
16 yemek kaşığı un
16 yemek kaşığı tozşeker
½ su bardağı süt
6 yemek kaşığı kakao
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya

Hazırlanışı:

Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtalım.Şeker ile yumurtaları mikserle krema kıvamına gelene kadar iyice çırpalım.Sütümüzü ekleyip tekrar çırpalım. Ayrı bir kapta unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyamızı eleyelim.Ve yumurtalı karışımımıza ekleyip tamamen karışana kadar çırpalım.35*40 cm'lik dikdörtgen bir tepsiye karışımımızı boşaltalım.Önceden ısıttığımız fırınımızda 30-35 dakika pişirelim.Pişen pandispanyamızı biraz soğuyunca tel ızgaranın üzerine alalım ve iyice soğumaya bırakalım.

Krema için gereken malzemeler:

200 ml sıvı krema
200 gr bitter kuvertür çikolata

(Ben çikolatakahve dünyası ndan alıyorum. Çok lezzetli ve güzel bir çikolata.Ama ülkerin bitter çikolatasınıda kullanabilirsiniz).

Hazırlanışı:

Kremamızı irice bir cezvede ısıtalım (kaynamamalı).İçine küçük parçalanmış çikolatamızı ekleyelim ve çırpma teliyle sürekli çırparak eritelim.ocaktan alıp çırparak soğutalım ve kremamız hazır...

Pastanın hazırlanışı:

Soğuyan pandispanyamızı keselim.
Her katına krema ve istediğimiz meyve yada fındık gibi ara malzemeleri koyalım.
En son kalan kremamızlada her yerini düzgünce kaplayalım ve buzdolabında Yarım saat kada donduralım.

Şeker hamurumuzu renklendirip açalım.Üzerini kaplayalım.Smotheer yada elimizle düzeltelim.Süslemelerinide su ile yapıştıralım.Afiyet olsun...

NOTLAR:

  • Ben pastamı şam fıstıklı ve çikolatalı yaptım.
  • Ara katlara ayırmadım çünki kekimin kalınlığı bir kat kadardı.
  • Süslemelerini ise kürdan ve gıda boyasıyla çizdim.Şeker hamurundanda far, taksi lambası ve plaka yaptım.
  • Tekerlekleri içinde kremalı büsküvileri kapladım

ZENCEFİLLİ TARÇINLI KURABİYELER VE ŞEKER HAMURU





MALZEMELER:
170gr tereyağı veya margarin(oda ısısında)
( ben teremyağ kullandım)
1 su bardağı pudra şekeri
1+1\2 su bardağı un
1 su bardağı nişasta(gerekirse toparlamak için biraz daha kullanılabilir)
1 adet yumurta(oda ısısında)
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı süt
1 çay kaşığı tepeleme tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil
1 çay kaşığı limon aroması(6-7damla)

YAPILIŞI:

Malzemelerimizin hepsini karıştırma kabımıza alalım ve yoğurmaya başlayalım.Ele yapışmayan pürüzsüz yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğuralım.Şimdi 25-30 dk. dinlendirelim ve hamurumuz hazır.Merdane ile1,5 2 cm kalınlığında açalım ve dilediğimiz kalıplarla keselim. Yağlı kağıt serilmiş tepsimize dizelim ve 15 -20 dk. 180 derecede pişirelim.(kenarları kızarmaya başlayınca çıkaralım.)
Pişen kurabiyelerimizi soğuması için tel ızgaranın üzerine alalım ve 45 dk kadar soğutalım.

ŞEKER HAMURU:

Ben BAKE SHOP'TAN (AYŞEM)aldığım hazır şeker hamurunu kullandım.Ev de yapmak isterseniz PASTACI (BURCU)'nın tariflerinden yararlanabilirsiniz...

1 Ocak 2008 Salı